Nutnost vzniku občanského sdružení a historie boje....

23.09.2008 16:22

Já sám osobně považuji za nutnost vznik občanského sdružení, které bude hájit zájmy ohrožených obcí a naší překrásné karlovarské krajiny. Ve spolupráci s Alexandrem Klimešem jsem se problematice věnoval přes půl roku. Přečetl jsem si dokumentaci k žádostem o těžbu na nových lokalitách. Celkem to bylo pět lokalit. Veškerá dokumentace k těmto lokalitám posouzení na vliv na ŽP EIA. Pročetl jsem tyto dokumenty všechny a jsem pevně přesvědčen o tom, že těžba kaolínu v okolí Karlových Varů není nutná. Firma Sedlecký Kaolín a.s. má ve své evidenci 5 aktivních lokalit těžby s dostatečnou životností.  A hájím názor, že v současnosti není třeba otevírat nové ložiska. Firma, která kaolín těží se významným dílem podílí na skutečnosti, že jako malý státeček uprostřed Evropy jsme 3. Největší vývozce této komodity.

Většinu lokalit jsem osobně viděl a pohled na ně je rozhodně neutěšující a spíš hrozící. Nedokážu si představit, že by se někde v takovém měřítku a stylu prováděla otvírka nového ložiska.

Poslední případ kdy firma otevřela ložisko kaolínu se stal v roce 2005 v malé obci Ruprechtov u Hroznětína. Zdejší obyvatelé téměř nevěděli, že se něco takového má stát. Dozvěděli se o tom, až když těžební firma zahájila skrývkové práce. Jak to tam vypadá dnes se můžete podívat ve fotogalerii pod článkem. Doslova na zelené louce tam firma otevřela ložisko. A zničila ráz okolní krajiny.

V posledních letech kdy si firma nárokuje dalších 5 nových lokalit (2 už jsou schválené) se bouří i někteří obyvatelé obcí Otovice a Dalovice. A daly jasně záporné stanovisko.

Úkol sdružení by měl být jasný:

1.       Zabránit zbytečné otvírce nových ložisek

2.       Zajistit monitoring hospodárného využití surovin v našem kraji

3.       Zajistit dostatečnou ochranu obcí před vedlejšími důsledky těžby (hluk,prach , apod.…)

Fotogalerie: Nutnost vzniku občanského sdružení a historie boje....

Anketa

Z Jaké Lokality pocházíte?

Karlovarsko (262)
16%

Liberecko (1 037)
63%

Ostravsko (99)
6%

Jiná lokalita... (132)
8%

Ústecko (119)
7%

Celkový počet hlasů: 1649