Obce: Vůči OKD jdeme společně!

07.10.2008 18:45

Karvinsko/ Důsledky těžby uhlí a její vliv na životní prostředí, problematika bytů ve vlastnictví RPG, ale i další záležitosti spojené s důlní firmou OKD chtějí obce, jichž se to týká, řešit společně.

 

V úterý se na tom dohodli zástupci Karviné, Orlové, Doubravy, Stonavy a Horní Suché, tedy obcí, na jejichž katastru se dobývá a těžba se jakkoli projevuje.

„Existuje celá řada záležitostí, které s tím souvisejí a které bude lepší řešit společně. Prozatím to každá obec řešila po své linii,“ uvedl náměstek karvinského primátora Zbyněk Gajdacz.

Pracovní skupinu, která bude záležitosti směřované k OKD projednávat a prosazovat, mají tvořit starostové čtyř obcí a primátor Karviné.

Stonavský starosta Ondřej Feber je jednoznačně přesvědčen o správnosti společného postupu. On sám má dlouholeté zkušenosti z jednání s těžaři. Na katastru jeho obce fungují hned dva doly.

„Napadají mě dvě takové oblasti, kde by se dalo něco pro obec a její obyvatele udělat. Tou možností je novelou zákona prosadit zvýšení odvodu z ceny vytěženého uhlí. Ta částka firmu nezruinuje, dá si ji do nákladů, a naopak rozpočtu takové malé obce jako je Stonava hodně pomůže,“ tvrdí Feber.

Stejně jako orlovský místostarosta Martin Sliwka by Feber rád znal záměry těžařů, které mají s pozemky, jež na katastrech obcí vlastní. „Je dobré znát záměry vlastníka, souvisí to s územním rozvojem obce,“ říká Feber.

Sliwka se také zasazuje o odhalení záměrů, které OKD, potažmo RPG, jež pozemky a nemovitosti OKD spravuje, mají. „Ať řeknou, co kde chtějí budovat. Rádi bychom to věděli, mj. kvůli tvorbě územního plánu nejen obce, ale celého regionu. Samozřejmě další žhavou problematikou je pro Orlovou těžba a její perspektivy na Dole Lazy,“ uvedl Sliwka.

Starosta Horní Suché Jan Lipner si nebere servítky a nebojí se kritizovat RPG coby správce majetku OKD. „Je to dlouholetý problém. RPG vlastní v obci kolonii finských domků, do které za dlouhé roky neinvestovala ani korunu,“ uvedl Lipner.

 

Autor:

Tomáš Januszek

Havířovský Deník

Anketa

Z Jaké Lokality pocházíte?

Karlovarsko (262)
16%

Liberecko (1 037)
63%

Ostravsko (99)
6%

Jiná lokalita... (132)
8%

Ústecko (119)
7%

Celkový počet hlasů: 1649